OliverОливер Белопета работел како музички новинар и радио водител во ‘70-ти и ‘80-ти. Подоцна станува менаџер на културната институција `Скопје Џез Фестивал` која ги организира двата фестивали, Скопје Џез Фестивал и фестивалот за музика од светот, „OFF-Fest“. Белопета бил член на Одборот на директори на Европската Џез мрежа, а моментално е член на Одборот на директори на Европскиот форум на светски музички фестивали. Од 2001-2005 бил артистички директор на Џез фестивалот во Љубљана, Словенија